Холестерин – це речовина, яка є структурним поєднанням жирів та стероїдів. В організмі людини він відіграє важливу роль, будучи будівельним матеріалом для мембран клітин та гормонів. Близько 80% холестерину утворюється у печінці і лише 20% надходить до організму з їжею (м'ясо, птиця, риба, молочні продукти).
Продукти з високим вмістом холестерину:
- Субпродукти тварин та птахів: яловичий та свинячий мозок, печінка, нирки, легеня.
- Яєчний жовток та сирі яйця: курячі, індичині, качині, гусячі.
- Жирні сорти риб, ікра, печінка риби.
- Молочні продукти: сири, вершкове масло, маргарин.
- Ковбасні вироби, жирне м'ясо.
Холестерин легко синтезується в організмі із жирів, глюкози, амінокислот. За добу утворюється до 2,5 г холестерину, з їжею надходить близько 0,5 г.