Продукти, які підвищують імунітет: гарбуз, морква, буряк, помідор, часник, цибуля, кабачок, зелень; молочні продукти; цитрусові, ківі, полуниця, персик, яблуко; оливкова олія; кедрові горішки; риба, морська капуста; похідні бджільництва.
Імунологічний аналіз крові – це метод лабораторного дослідження, що дозволяє оцінити стан загального імунітету, його напруженість – тобто наскільки захисна система організму задіяна в момент аналізу, визначити кількість та функцію імунних клітин крові, присутність у ній антитіл.
Шкідливі звички: зловживання алкоголем та нікотином. Малорухливий спосіб життя, відсутність фізичної активності. Хронічна стресова хвороба: постійна нервова напруга, не вміння розслаблятися та перемикатися. Синдром хронічної втоми: перевтома, недосипання, недостатній чи неповноцінний відпочинок.