Які органи відповідають за смак?

Смак – один із видів хеморецепції; відчуття, що виникає при дії різних речовин переважно на рецептори смаку (розташовані на смакових цибулин язика, а також задньої стінки глотки, м'якого піднебіння, мигдаликів, надгортанника).

Смак сприймається за допомогою смакових рецепторів. Більшість їх розташована лежить на поверхні мови у структурах, званих смаковими сосочками.

Ці рецептори знаходяться на всій поверхні язика, проте виділяють певні специфічні зони кожного смаку. Солодкий смак найкраще розпізнається кінчиком мови, тоді як рецептори солоної чутливості розташовуються на передній частині мови..

Зрозуміло, інформація про смак певної їжі обробляється і на рівні головного мозку: дослідження на тваринах показують, що до так званої «смакової кори» головного мозку входить острівцева частка і передня кришечка (operculum), що прилягає до нижньої лобової звивини.