Які продукти утворюються при перекисному окисленні ліпідів?

Серед продуктів цього процесу малондіальдегід та 4-гідроксиноненал. Реакції біологічного окислення супроводжуються утворенням вільних радикалів – частинок, що мають на зовнішній орбіталі валентної неспарений електрон. Це зумовлює високу хімічну активність цих радикалів.

Перекисне окиснення ліпідів відіграє важливу роль для процесу апоптозу, регулювання структури мембран та їх функцій (Презентація рецепторів, робота іонних каналів, вивільнення біологічно активних речовин, передача сигналів між клітинами тощо).

Первинні продукти перекисного окиснення ліпідів – Дієнові кон'ю-гати, а кінцеві – підстави Шиффа. Основна небезпека процесів ПОЛ для рослин полягає у можливості повної втрати мембранами клітин бар'єрної функції [7].

Процес пероксидації ліпідів здійснюється в основному у мембранах субклітинних структур: у мікросомах, мітохондріях, лізосомах, ендоплазматичному ретикулумі.