Вітамін A — група близьких за хімічною будовою речовин, що містить ретинол (вітамін A1, аксерофтол) та інші ретиноїди, що мають подібну біологічну активність: дегідроретинол (вітамін A2),
(Ретинен, альдегід вітамін А A1) та ретиноєву кислоту.
При підборі важливо звертати увагу на склад: краще вибирати ті комплекси, де міститься похідне ретинолу або ретиноєвої кислотиУ цій формі вітамін А засвоюватиметься краще і швидше, — каже Ольга Малиновська. — Добавки з бета-каротином менш ефективні, але безпечніші щодо передозування.
Продукти з високим вмістом вітаміну А
Продукт | Вміст ретинолу*, мкг/100 г |
---|---|
Печінка яловича | 8200 |
Печінка свиняча | 3450 |
Сир («Радянський», «Швейцарський») | 270 |
Сир «Російський» | 260 |
Наприклад, недолік вітаміну А (Ретинол) характеризується сухістю шкіри, ламкістю волосся, появою поперечних смужок на нігтях, захворюванням очей, курячою сліпотою (зниження зору в темряві), гастритом, діареєю, а у дітей-уповільненням фізичного та інтелектуального розвитку.