Підсилюють системне запалення будь-які несприятливі фактори: харчова непереносимість, неправильне харчування, дефіцит сну, часті стреси. У відповідь на подібні дії у великих кількостях виробляються молекули запалення, такі, наприклад, як цитокіни або вільні радикали.2 Грудня. 2023р.
Транс-жири з прозапальним дією присутні у продуктах:
- кондитерські вироби, тісто, креми, випічка;
- усі види напівфабрикатів;
- маргарин і містять його продукти;
- чіпси, сухарики;
- готові продукти або продукти швидкого приготування: пельмені тощо.
До запалення може наводити раціон, який містить у собі велику кількість рафінованих зернових та цукру, червоного та переробленого м'яса, високе споживання солі, штучних підсолоджувачів та низьке споживання фруктів, овочів, риби, бобових та горіхів.
Протизапальні засоби – Група препаратів, що дозволяють знімати симптоми запалення, болі або зменшують їх прояви. За механізмом дії поділяються на препарати етіотропного та патогенетичного впливу.