Що утворює сечову кислоту у організмі?

Сечова кислота – продукт обміну пуринів, що входять до складу нуклеїнових кислот (РНК та ДНК). Пурини з'являються переважно після природної загибелі клітин. Поряд з цим, сечова кислота утворюється при перетравленні продуктів (телятина, субпродукти, риба) та рідин (чай, кава, какао) з високим вмістом пуринів.29 лип. 2023р.

Уролог центрів сімейної медицини "Здравиця" Павло Плугін зауважує, що причинами підвищення рівня сечової кислоти можуть бути: серцево-судинні захворювання, метаболічні порушення, захворювання, пов'язані з неалкогольною жировою хворобою печінки, хронічною хворобою нирок, у поодиноких випадках – з туберкульозом легень.

Вода. Допомагає виводити сечову кислоту. Рекомендується споживати 2-4 л рідини на добу, з яких не менше половини має становити звичайну питну воду.

До числа продуктів багатих пуринами та підлягають обмеженню відносяться:

  • Бобові – горох, боби, сочевиця, квасоля.
  • Риба – шпроти, сардини, кілька, тріска, судак, щука.
  • Субпродукти – нирки, печінка, легені, мозок.
  • Гриби – білі, печериці.
  • Деякі овочі (щавель, шпинат, інжир, ревінь, редиска, спаржа, цвітна капуста).