Інформація про подразники, що впливають на рецептори органів чуття людини, що передається в центральну нервову систему. Вона аналізує інформацію, що надходить, і ідентифікує її (виникають відчуття). Потім виробляється сигнал у відповідь, який передається по нервах у відповідні органи організму.
Органи почуттів
- очі (зір),
- вуха (слух),
- мова (смак),
- ніс (нюх),
- шкіра (дотик, відчуття болю, температури),
- вестибулярний апарат (почуття рівноваги та положення у просторі, прискорення, відчуття ваги).
Зазвичай до цього списку п'ять почуттів включають зір, слух, нюх, дотик, смак. Окремо виділяють їх зір і слух і відзначають, що це головні постачальники інформації у мозок.
При цьому слух — це набагато швидше почуття. Людині може знадобитися до секунди, щоб розпізнати щось, що відбувається на периферії його зору — для цього потрібно повернути голову і сфокусувати погляд на подальшу реакцію. У той же час, реакція на раптовий звук відбувається щонайменше в 10 разів швидше.