Який вітамін гальмує перекисне окиснення ліпідів?

та РМЗ, важлива роль належить порушенню рівноваги в системі перекисного окислення ліпідів (ПОЛ). Найбільш значущими харчовими антиоксидантами є селен, вітаміни Е, С, β-каротин та лікопін.1 Грудня. 2023р.

Вітамін Е (токоферол) – Гальмує окисну деградацію ліпідів, через це клітинні мембрани зберігаються неушкодженими, а клітини активніше засвоюють кисень. Уповільнює старіння шкіри. Підвищує імунну відповідь.

Вітамін Е – Вітамін Е (токоферол) – обриває ланцюги вільнорадикальних реакцій у ліпофільному середовищі, є надійним захисником ліпідних мембран, зупиняючи процес перекисного окиснення ліпідів.

Перекисне окиснення ліпідів відіграє важливу роль для процесу апоптозу, регулювання структури мембран та їх функцій (Презентація рецепторів, робота іонних каналів, вивільнення біологічно активних речовин, передача сигналів між клітинами тощо).