Чи можна їсти коров'ячі мізки?

Мізки – м'якотний субпродукт переробки великої та дрібної рогатої худоби та свиней. У їжу йдуть мізки свиней, білок, коней, корів, мавп, курей та кіз. У багатьох культурах різні види мозку вважаються делікатесом.

Мізки – делікатесний продукт, вони мають ніжний смак, але засвоюються погано. Мізки, що надходять у обробку, повинні бути цілими, з неушкодженою оболонкою та без наявності крові. Мозки не можна назвати дієтичним продуктом: у них міститься вдвічі менше протеїнів, ніж у м'ясі, проте дуже багато холестерину.

Корисність яловичих мізків визначається насамперед великим вмістом ліпідів, ненасичених жирних кислот, фосфорних сполук. Крім цього яловичі мізки багаті на вітаміни РР, В1, В2, холін, Е, а також магній, калій, залізо, йод.

За словами біологів, термічно оброблена плоть людини не небезпечніша за приготоване м'ясо тварин, але от мозок людини їсти не можна. Поїдання мозку загрожує розвитком Куру – смертельної форми енцефалопатії.