Що не можна під час прийняття антидепресантів?

При прийомі антидепресантів слід відмовитись від авокадо, шоколаду, бананів, червоного вина, сиру, сої та копчених виробів. Тирамін, що міститься в цих продуктах, накопичується в організмі і призводить до підвищення артеріального тиску, різкого головного болю.11 лип. 2023р.

Антидепресанти (ці препарати містять у своєму складі інгібітори моноаміноксидази), тому з ними краще не поєднувати витримані сири, сири з пліснявою, квашену капусту, соєвий соус, яловичу та курячу печінку, в'ялену рибу та м'ясо, йогурти, інжир, родзинки та сметану.

Відповідно до сучасних уявлень, одним із провідних механізмів розвитку депресії є нестача моноамінів у синаптичній щілині — особливо серотоніну та дофаміну. За допомогою антидепресантів підвищується концентрація цих медіаторів у синаптичній щілині, через це їх ефекти посилюються.

Дані препарати, включаючи антидепресанти, антибіотики, протизаплідні засоби, блокують фермент CYP1A2, що допомагає у засвоєнні кофеїну. В результаті він може зберігатися в організмі на кілька годин довше, ніж зазвичай.